Geschiedenis van zonnecellen

zonnepanelen dakIn 1883 kwam Charles Fritts met de eerste zonnecel op de markt. Hij kwam op het idee nadat hij een laagje selenium bedankt had met een zeer dunne laag fijn goud. Het rendement van de ‘cel’ was niet zo véél.

Naar schatting zou het rendement maar 1 % bedraagt hebben. Jaren lang zijn ze op zoek gegaan naar manieren om een hoger rendement te verkrijgen. Alleen was dit niet zo makkelijk.

Pas begin van de jaren 50 kam het eerste kristallijne paneel op de markt. Dit paneel had een rendement van 4%, dit is vier keer zo hoog als de allereerste cel. Een mooie prestatie van de uitvinder Russell Ohl. Deze zonnecellen werden alleen gebruikt door de ruimtevaart. Tegenwoordig zijn de zonnecellen geëvolueerd tot een rendement van maar liefst 14%.

Zonnecellen

De wetenschappelijke benaming van een zonnecel is een fotovoltaïsche cel. Deze cellen kan ben terug vinden in een zonnepaneel. Een zonnepaneel is eigelijk een verzamelnaam van verschillende zonnecellen. Deze cellen zitten vast in een PV systeem. Silicium is de grondstof van een zonnecel. Aan de ene kant legt men een dun plaatje van fosfor en borium. Als er zonlicht op deze platen komen zullen de elektronen los komen.

Een eigenschap van deze cellen is dat ze halfgeleidend zijn. Dat wilt zeggen dat de loskomende elektronen slechts één kant kunnen uitkiezen. Een zonnecel heeft ½ volt als spanning, dit is zeer laag. De oplossing hiervoor is de omvormer. Dat is een toestel die er voor zorgt dat er genoeg stroom op komt om toch aan een gelijkstroom te kunnen voldoen of een wisselstroom.

Dunne zonnecellen?

Een twee de soort zonnecellen zijn tot 200 keer zo dun als de gewone zonnecellen. Deze cellen zijn meestel ook zeer flexibel. De massa is ook aan de lage kant, daardoor kan je ze op een eenvoudige manier op gelijk welk opvervlak monteren.

Het grote nadeel aan deze dunne zonnecelen is dat het rendement kleiner is. Dit scheelt 6% tegenover de gewone zonnecellen. Deze cellen zijn wel goedkoper maar je moet toch steeds denken aan het rendement vooraleer u een zonnecel aanschaft.

Zonnecollector

zonnecollectorDit is een toestel waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Eigelijk is het een gewoon toestel dat het licht van de zon zal omzetten tot warmte.

Deze warmte kan je gebruiken voor heel wat diverse mogelijkheden. Een zonnecollector wordt het meeste gebruikt voor een zwembad. Dit zijn dan speciale zwembad zonnecollectoren.

Maar er bestaan ook collectoren voor het water te verwarmen of simpel weg het verwarmen van je woning. Het systeem werkt op een simpel principe. Denk maar aan een metalen plaat die je tijdens de zomer maanden buiten op het terras legt. Deze zal gloeiend heet worden na enkele uurtjes. Dat is het zelfde systeem waar zonnecollectors gebruik van maken. Het is ook een metalen toestel dat warm wordt en de warmte afgeeft aan een ander medium.

Verschillende type’s

Ook hiervan zijn héél wat verschillende toestellen mogelijk met elk hun eigen kenmerken. De populairste zullen wij even opsommen: Buizenregisters, Zonne-vijver (diep en ondiep). Vacuüm buizen of simpel wel de vlakke plaat collector. Deze worden ook gebruikt met een reflector. Voor elke toepassing is er een andere zonnecollector. Voor het opwarmen van je vijver, zwembad, leidingwater enz.

Wilt u ook direct weten hoeveel u kunt besparen met groene energie? Gebruik dan de super handige Energievergelijker!