In 2003 is de subsidie in Nederland stop gezet, daardoor kwam de markt van zonnepanelen in gevaar. Bijna niemand kon zich nog permitteren om een zonnepanelen installatie aan te schaffen. Natuurlijk kon dit niet blijven duren. De energieprijzen gingen fors omhoog en de rekeningen bleven liggen. Hier moest dringend verandering in komen.
Dit jaar nog is er opnieuw een nieuwe subsidie ingeschakeld om de groene stroom opnieuw populair te maken. Deze bijdrage is enkel van toepassing om energie dat gebruik maakt van groene stroom. Dat wil zeggen dat dit ook geldt voor een zonneboiler. Je kunt maar liefst 33 cent terugvorderen voor elke kWh.
Voor de subsidie bij wind energie licht dat bedrag iets lager. Daar kan je 2,8cent voor terug krijgen, dit maakt wind energie natuurlijk iets minder populair. Maar daar zijn ook oplossingen voor. Wat wel opmerkelijk is dat je helemaal geen geld terug krijgt voor het aankopen van een zonnepaneel.
Kom ik in aanmerking?
Natuurlijk kan niet iedereen genieten van deze subsidie. Eerst moet u voldoen aan enkele eisen. Wij zullen even met u deze regels overlopen. Ten eerste moet je installatie werken op zonnepanelen. Dat wil zeggen dat u geen geld terug krijgt voor de kWh van een zonneboiler. De installatie van je zonnepanelen moet ook later gebeurd zijn dan de start van de nieuwe subsidie. Dat wil zeggen dat je systeem ouder moet zijn dat 1 april 2008.
Het is ook niet toegestaan om tweedehands producten te gebruiken. Ook is het verplicht om binnen de 3 jaar de eerste stroom te leveren. Pas als je meer dan 600 Watt piek en minder dan 3500 watt piek lever komt u in aanmerken. Héél wat systemen hebben net 600 watt piek, dit is hellaas niet voldoende. Ook moeten je zonnepanelen tegen of op een woning geïnstalleerd staan. Hierna moet u zich inschrijven bij het certIQ.
Wees er snel bij!
Deze subsidie is natuurlijk niet eindeloos. Er is een grens van 46.000.000.000 euro. Dat komt overeen met maar liefst 5 tot 10duizend zonnepanelen installaties. Eind juni 2008 heeft de minister wel bekend gemaakt dat er 28 miljoen euro bij komt. Daarvan zullen 4 miljoen euro uitgereikt worden aan de zonneboilers. (Dit komt overéén met 6000 woningen). En 10milioen voor het opwekken van biobrandstof. De overblijvende 14 miljoen zou gaan naar de zonnepanelen.
Prijs voor zonnepanelen
De aankoopprijs van een zonnepaneel is altijd anders. Deze prijs is afhankelijk van 101 factoren. Denk maar aan de capaciteit van een zonnepaneel of de grote en het type. Elke woning heeft steeds andere zonnepanelen. De prijs is ook afhankelijk van de plaats van de installatie. Op het dak of tegen de muur.
Omdat wij niet op al deze vragen kunnen antwoorden kunnen wij ook geen exacte prijs geven van een zonnepaneel. Daarom kunnen wij u alleen maar aanraden om te informeren bij een bedrijf die zonnepanelen levert. Op onze website hebben wij een bedrijven pagina geïnstalleerd waar u op zoek kunt gaan naar een bedrijf uit u streek. U kunt daar een offerte aanvragen met de nodige informatie.
Door meerdere installateurs te contacteren kan u de prijzen vergelijken. Waar u rekening mee moet houden bij het aankopen van panelen is de capaciteit, grootte en eventueel ook de garantie en kwaliteit.
Zonnepanelen installatie
Zodra u de zonnepanelen heeft aangeschaft moeten ze ook nog worden geïnstalleerd. Deze installatie is niet vanzelf sprekend. Om kosten te besparen proberen steeds meer particulieren deze zonnepanelen zelf te installeren. Als u een goede handleiding volgt is dat ook perfect mogelijk. Er zijn zelfs als pakketen om zelf zonnepanelen te maken.
Maar als u het veilig wilt spelen kunt u best gewoon een firma contacteren die de installatie voor u doet. Als u het systeem zelf al bij de zelfde firma koopt, zullen de installatie kosten ook wel mee vallen. Voor de installatie kan je op onze bedrijven pagina terecht. Daar kan je telefoonnummers vinden van firma’s die de installatie willen regelen.
Als u toch zelf de installatie wilt doen moet u altijd rekening houden met het dak waarop je de zonnepanelen wilt plaatsen. Ook de richting is belangrijk, de kant waar de zon het meeste valt. Een schuin dak is perfect voor een installatie. Mocht u niet beschikken over een scheef dak, dan kunt u een toestel aanschaffen waarop u de zonnepanelen kan monteren waardoor de panelen toch schuin komen de staan. De perfecte hoek is een hoek van 20 tot 30 graden.
Mocht u nog vragen hebben over de installatie zelf, dan raden wij u aan om een bedrijf te contacteren. Zij zullen je verder helpen en mogelijke formules aanbieden om de installatie te laten doen.
Wilt u ook direct weten hoeveel u kunt besparen met groene energie? Gebruik dan de super handige Energievergelijker!